fbpx

Топ 12 видів діяльності, які навчають через гру

Поширити

Право на гру вважається принциповим для дитячого розвитку і навіть закріплено в резолюції ООН про права дитини. Гра — один із найголовніших способів пізнання світу та навчання дитини.
Навички гри закладають фундамент для формального навчання пізніше у школі і також дають змогу окремій дитині розвивати свою самоцінність. Вони зміцнюють вміння зосереджуватись, необхідне для майбутніх уроків, і служать опорою для різних видів діяльності, починаючи від вивчення соціальних взаємодій та норм, до основ наукового мислення.

Гра надзвичайно важлива для найменших дітей. Так, у деяких освітніх системах дошколята й учні молодшої школи вчаться за програмами, які базуються на грі.
Це основа раннього дитячого розвитку з точки зору мови, емоційного інтелекту та вміння володіти собою, творчості й ведення дискусії.

Що таке гра?
Перш, ніж ми розглянемо, які види активності найкраще розвивають дітей через гру, нумо, поміркуймо: гра — що це таке?

Гра:

  • Весела і приносить задоволення
  • Не має встановлених цілей
  • Спонтанна і добровільна
  • Включає елементи вдавання, вигадки

Хоча, для деяких видів гри можна встановлювати власні правила. А забезпечити дитині простір, ресурси й час для гри мають батьки.

А ось і ці топ 12 видів діяльності, які навчають через гру:

1. Пісок
Пісок — це фантастична можливість для раннього розвитку наукового мислення, впевненості в собі й фізичних навичок.
Зачерпуючи, копаючи, вливаючи воду та просіюючи пісок, діти вчаться, як все працює, одночасно укріплюючи свої м’язи та розвиваючи координацію. Пасочки, зроблені разом із другом по пісочниці закладають перші цеглини для командної роботи, вміння ділитись та соціальних навичок.

 

2. Гра з водою
Так само, як і пісочні, водні ігри дають простір для експериментів для базового розуміння такого поняття, як об’єм. Крім того, водні ігри чудові для розуміння наслідків дій. Додайте деякі елементи координації між зором і руками, розвиток сили – й ігри з водою виходять у фаворити.

3. Гра з тістом для ліпки
Тісто має величезний потенціал для навчання. Він не тільки укріплює пальці в підготовці до майбутнього писання, він також дає розвиток моторики, творчості та координації “очі-руки”. Додайте трохи бусинок до тіста й отримаєте розвиток дрібної моторики.

4. Перевдягання і рольові ігри
Дозвольте дітям відірватись з ворохом одягу для перевдягання і різних атрибутів, таких, як сумка лікаря, і дозвольте їхній уяві розігратися. Незабаром ви познайомитесь із юним лікарем, ветеринаром, медсестрою, космонавтом, шеф-кухарем або шпигуном. Перевдягання допомагає дітям почати осмислювати світ дорослих, ролі та інтереси, а також стимулює соціальну взаємодію. Не в останню чергу, перевдягання допомагає посилити аспекти самообслуговування — самостійного одягання, яке стане у пригоді в початковій школі.

5. Гра з ляльками та фігурками
І це стосується не лише дівчат! Можливість гратися персонажами у вигляді міні-фігурок і ляльок дозволяє дітям розвивати свою соціальну гру*. Це заохочує уяву, проговорювання та вираження почуттів.
*Соціальна гра означає вміти ділитись іграшками та взаємодіяти з іншими дітьми, приймати й слідувати правилам.

6. Малювання та живопис
Можливість вільно творити фарбами дає дітям можливість пізнавати свій світ сенсорним шляхом та розвивати самовираження, одночасно розвиваючи навички, які знадобляться для письма. Окрім того, це дозволить дізнатись про кольори, їх змішування та прибирання після акту творчості.

7. Музика, танці та спів
Спів і музика дуже корисні для раннього розвитку мови та основ грамотності, а також дають розуміння основних математичних понять, таких, як підрахунок. Понад те, музика розвиває відчуття ритму, танці дають силу, координацію, гнучкість.

9. Образна гра
Вся гра повинна бути образною, але тут мається на увазі природна для багатьох дітей гра. Залиште маленьку дитину з випадковим набором предметів, і незабаром ви побачите, що вона грає у салон краси. Важливо давати дитині час та місце для образної гри. Це розвиває їхню уяву, що важливо для навичок грамотності та інтелектуального мислення. Крім того, це дозволяє їм пізнавати себе, підвищувати самооцінку, розвиває вміння боротися з нудьгою, а також, осмислювати навколишній світ.

10. Гра на природі
Навчальні навички дітей прискорюються з космічною швидкістю, коли ви даєте їм можливість погратися на вулиці. Це не лише здорово, але й вчить поважати природу, зачаткам біології. Також це розвиває дитячу незалежність та допитливість.

11. Сенсорна гра
У двох словах, сенсорна гра — це будь-яка активність, яка дає можливість торкатись, відчувати запах, смак, бачити й чути. Це може бути тарілка з желе, намистини в мисці з водою, лід, різнокольоровий рис. Сенсорна гра стимулює пізнання і закладає основи для наукового та дослідницького мислення.

12. Картонна коробка
Так, ви не помилились! Проста картонна коробка — один із найбільших стимулів для гри. Буде це дім, машина чи будиночок для ляльок? Дайте дітям клаптики тканини, подушки, олівці й паперові тарілки й спостерігайте, як вони створюють і пізнають свій власний світ, використовують уяву і мислять, як інженери.

Дарія Байрак, “Надія і житло для дітей”

Назад

Поширити

Схожі статті

Категорії

Схожі статті

Ваша допомога безцінна для дітей України

Як ви хочете допомогти

Ваша допомога важлива для дітей та їх сімей

В даний момент ми не проводимо масовий збір коштів, проте Ви завжди можете допомогти - зверніться за реквізитами у будь-якій зручний для Вас спосіб

Введіть прийнятну для Вас сумму:

грн.

Дякуємо

З Вами зв'яжуться найближчим часом

Дякуємо за підписку

Тепер ви зможете дізнаватися усі актуальні новини